Nyt se on myönnettävä itsekin: hulluja ollaan. Otettiin fyysisesti himpun verran haastava päivän vaellus kolmen heimokylän lävitse Mae Hong Sonia ympäröivässä vuoristossa kantaen lapsia selässä. Reitin varrella oli nousuja, laskuja, peltoja, viidakkoa ja lähes läpipääsemätöntä puskaa. 

Kaksi vierailemistamme kylistä kuului Hmong-heimoille, joilla oli tänään uuden vuoden aatto ja juhlavalmistelut käynnissä. Lapsilla ei ollut koulua ja perheet valmistivat juhla-aterioita hengille uhraamistaan sioista. Sen verran heimojen elämä poikkeaa meikäläisten elämästä, että he ovat ruoan suhteen lähes omavaraisia, miehillä voi olla viisikin vaimoa ja uskontona on aminismi. Hmongit tulevat alunperin Kiinasta ja siksi he rakentavat talonsa maantasalle, eivät pölkkyjen päälle niinkuin muilla on tapana. 

Yksi kylä oli meille jo Umphangista tuttuja Karen-heimolaisia, yksiavioisia kristittyjä ja budhalaisia sulassa sovussa. Heillä ei ollut juhlapäivä vaan muuten vain vapaata, sillä he tekevät hommia sadekaudella neljä kuukautta (kaikki kylät saivat elantonsa vihannesten viljelyllä) ja hölläilevät loput kahdeksan. 

Joka kylässä ensimmäinen kysymys oli, ovatko Maija ja Akseli kaksosia, ja toinen kommentti, että miksi me raahamme niitä tänne viidakon keskelle. Jälkimmäistä ehdimme itsekin muutamassa rankassa nousussa pohtia. 

Päivä oli antoisa, opas oli reissumme ensimmäinen, joka puhui ymmärrettävää englantia ja ymmärsi myös mitä me sanottiin. Saimme paljon tietoa sekä kylien elämästä että koko maan meiningeistä. Thaimaalaiseksi mies oli erittäin puhelias ja vitsikäs höpöttäjä, ja meille tuli erittäin selväksi, ettei hän ole mikään suuri monarkiafani ( täällähän ei ole sallittua julkisesti kritisoida kuningasta). Maisemat oli taas kerran upeat ja kylät mielenkiintoisia, mutta fyysisesti vuorien kipuaminen 15 kilon lisäpaino selässä oli sen verran rankka suoritus, että emme ehkä pääse huomenaamulla ylös patjoiltamme. Tai pakkohan se on päästä, sillä buukkasimme samalta tyypiltä huomiseksi autoretken kiinalaiskylään ja vesiputoukselle.

IMG_0742.jpg

Ei ihan modernein hella taustalla

IMG_0746.jpg

Hyvän siskon kuuluu kantaa veljeä selässä

IMG_0747.jpg

Sikaa pistetään juhlakuntoon

IMG_0748.jpg

Kylänraittia

IMG_0749.jpg

Päiväkoti

IMG_0751.jpgKävelymaisemia

IMG_0756.jpg

Tauko viidakossa

IMG_0760.jpg

Kaksimetrisessä kehoa viiltelevässä heinässä rämpiminen oli aavistuksen verran rankka kokemus

IMG_0763.jpg

Alas kylään kävelimme ja edessä olevaa pikku rinnettä kapusimme

IMG_0764.jpg

Maisemat kohdillaan

IMG_0765.jpg

Akseli sai oppaalta aurinkovarjon

IMG_0767.jpg

Koulu

IMG_0770.jpg

Elina lounastaa. Taustalla lapset tekevät tuttavuutta kylän lapsien kanssa

IMG_0771.jpg

Ei ehkä ihan modernein uuni osa 2

IMG_0768.jpg

Kylänraittia

IMG_0782.jpg

Maija sai sokeriruokoa

IMG_0787.jpg

Kylän äijät valmistautuvat uudenvuoden juhlintaan

IMG_0791.jpg

Kyläpahainen

IMG_0792.jpg

Ja sama vähän korkeammalta

IMG_0802.jpg

Peltomaisemaa